woensdag 24 februari 2016

Recept: Garlic naan

Als je mijn falafel recept nog niet hebt gezien/gemaakt zou ik dat gauw gaan doen, want vandaag deel ik met jullie het recept voor naanbrood wat er perfect bij past. Schrik niet van de aantal stappen die je moet ondernemen om naan te maken, ik heb het zo uitgebreid mogelijk proberen uit te leggen zodat zelfs iemand die nooit een brooddeeg heeft gemaakt, toch een lekkere naan kan bereiden. Het rijzen duurt het langst en verder is het best gemakkelijk en bovendien heb ik er veel foto's bij om het je nog gemakkelijker te maken ;)....

Wat is naan?

Naan is simpelweg een "platte" broodsoort wat vaak gegeten wordt als bijgerecht bij Indiase gerechten, echter kun je het overal bij eten. Denk aan vervanging voor hamburgerbrood of bij verschillende dips, soepen of sauzen.


Ingredienten:
cup warm water
2 etl. honey
2 1/4 tl. droge gist
3 1/2 cup Tarwebloem
1/4 cup Yoghurt
2 tl. zout
1/2 tl. bakpoeder
1 ei
4 etl. ongezouten boter
3 teentjes knoflook (fijngehakt)
(evt: koriander als topping)


Bereiding:
  1. Meng warm water en honing totdat de honing is opgelost.
  2. Voeg het mengsel toe aan de mengkom van de keukenmixer met deeghaak (of gebruik een handmixer met deeghaak), strooi het gist over het water mengsel en roer het een beetje, laat dit mengsel staan tot het er schuimig uitziet (5-10 minuten).
  3. Zet dan de mixer aan op de lage stand, voeg langzaam bloem, yoghurt, zout, bakpoeder en ei toe. Zet dan de mixer 1 stand hoger en blijf 2-3 minuten mixen of totdat het deeg er homogeen uit ziet. Het zal nog wel wat plakkerig zijn maar laat makkelijk los van de zijkant van de kom.
  4. Haal het deeg uit de mengkom en gebruik je handen om het tot een bal te vormen. Vet de mengkom in met wat olie, leg dan je deegbal weer in de mengkom en bedek het met een vochtige keukendoek. Plaats de mengkom in een warme omgeving en laat het deeg een uur rijzen. 
  5. Intussen verwarm je de boter in een kleine pan op middelhoog vuur totdat de boter is gesmolten. Voeg de knoflook toe aan de boter en bak dit een minuut of 2. Haal nu de pan van het vuur en zet het opzij voor later gebruik.
  6. Nadat het deeg klaar is om te verwerken haal je het uit de kom en leg je het deeg op een bebloemd oppervlak en snijdt het in 8 gelijke stukken. Rol elk deel tot een bal en plaatst het daarna weer op het bebloemde oppervlak om de bal uit te rollen tot een dikte van 6mm. Bestrijk het deeg aan 1 kant met de knoflookboter. 
  7. Verhit een grote stevige of gietijzeren pan op middelhoog vuur, bak het uitgerolde deeg eerst op de kant die je hebt ingesmeerd en terwijl die in de pan ligt bestrijk je de bovenkant, keer je naan om wanneer het begint te 'bubbelen' en goudbruin is aan de onderkant, draai je naan om en bak het af.
  8. Als de naan klaar is leg je het op een bord en bedek je het met een keukendoek zodat die lekker zacht en warm blijft en intussen bak je de rest.







Tips:
Het is niet noodzakelijk om bakpoeder te gebruiken, dit zorgt er alleen voor dat het deeg wat meer gaat rijzen.
Bereid naanbrood is geschikt om in te vriezen en later makkelijk op te warmen in de oven.


Eet smakelijk!
Thank you for stopping by, come again! - Liss

3 opmerkingen:

  1. Wat voor gist gebruik jij, Liss? Die van dr. Oetker? Mijn gist wil nl NOOIT zo mooi foamy worden -___- Dunno what I do wrong. Anyway, LOVE naan. Heb ook een keer zoete naan gehad met gehakte nootjes en bruine suiker. SO GOOD. Love carbs hahaha <3333

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja van dr. Oetker, het water moet echt lauwwarm zijn en de bak goed vetvrij en dan moet het goedkomen. Oewww dat klinkt lekker, dat ga ik sws proberen dan! #needmycarbs

      Verwijderen
    2. Het deeg rijst nog wel goed als ik het zonder foaming doe, maar misschien als k t zoals die van jou krijg dat t extra lekker wordt :P

      Verwijderen